Alweer 5***** voor 'SICK', deze keer op Doorbraak.be

Bavo Dhooges nieuwste boek, Sick, is een schot in de roos. De auteur, bekend om zijn briljante vertelkunst, slaagt er opnieuw in om een fantastisch verhaal te vertellen, doordrenkt met humor, diepgang en een vleugje waanzin.

Met trofeeën als de Schaduwprijs, de Hercule Poirotprijs en de Diamanten Kogel op zijn naam, heeft de Vlaamse auteur Bavo Dhooge al een glansrijke carrière achter de rug. Vooral zijn misdaadverhalen oogstten veel lof. Maar in Sick gooit hij het over een andere boeg.

Ingebeelde ziekten

Sick is een roman waarin Dhooge (of iemand die voor hem wil doorgaan) zijn huisarts brieven schrijft omdat zij hem niet meer wenst te behandelen wegens te veel ingebeelde ziekten.

Aan zijn lot overgelaten wil de hypochonder weer in de belangstelling komen en vertelt hij het ene krankzinnige voorval na het andere. Hij biecht zelfs op dat hij zieke mensen vermoordt om gezond te blijven.

Een interessant detail: Dhooge beweert zelf niét de schrijver te zijn van de brieven…

Mentale strijd

De klachten, kwaaltjes en angsten van Dhooge worden steeds intenser, en zijn smeekbedes aan zijn huisarts wanhopiger naarmate het verhaal vordert. Een voortdurend spanningsgevoel is dan ook verzekerd.

Wat begint als een komische vertelling van ingebeelde ziekten, onthult al snel een diepere laag van échte ziekte en mentale strijd. Dhooge schetst een meeslepend portret van een man die worstelt met zijn eigen geest, en de onverwachte wendingen die daarbij horen laten je op het puntje van je stoel zitten.

Dhooges vermogen om de grenzen van de realiteit te vervagen en de lezer mee te slepen in de waanzin van zijn hoofdpersoon is ronduit fenomenaal.

Maar Sick is meer dan alleen een verhaal over ziekte. Dhooge weeft een complex web van observaties over de moderne maatschappij, waarbij hij de absurditeit van het leven op briljante wijze blootlegt.

Elk hoofdstuk is een meesterwerk op zich, waarin de toon, inhoud en vocabulaire steeds verder escaleren. Dhooges vermogen om de grenzen van de realiteit te laten vervagen en de lezer mee te slepen in de waanzin van zijn hoofdpersoon is dan ook ronduit fenomenaal.

Literair meesterwerk

Sick is een boek dat je niet zomaar kunt wegleggen. Het is een literaire ervaring die je nog lang bij zal blijven, en een bewijs van Dhooges meesterschap als schrijver.

Kortom, als je op zoek bent naar een boek dat je laat lachen, nadenken en je adem doet stokken, zoek dan niet verder. Sick mag je écht niet missen.

Lees de recensie hier.