'De samoerai' op Hebban

Een mooie, positieve recensie op Hebban (4++++).

"Bavo Dhooge is een Vlaamse auteur die al diverse boeken heeft geschreven en ook meermaals een prijs heeft ontvangen voor zijn werk. Nu komt hij met een nieuwe serie over een bodyguard, waarin Chris Coene het personage is, om wie deze serie om draait. Coene is een bijna vijftiger die voelt dat de hormonen hem parten gaan spelen, waardoor hij last krijgt van allerlei kwaaltjes. De arts bij wie hij onder behandeling is, adviseert hem zich ziek te melden en een time-out te nemen.

Dan wordt hij benaderd door een Gentse zakenman die hem als bodyguard wil inhuren om zijn ex-vrouw te beschermen. Zij loopt gevaar, er wordt een miljoen geëist om haar leven te redden. Ze blijkt een oude liefde van Coene te zijn en hij vraagt zich af of dit emotioneel haalbaar is voor hem en of zijn werkgever bij wie hij zich ziek gemeld heeft, hier geen problemen mee zal hebben. Hij besluit de uitdaging aan te gaan en dat levert een spannend verhaal op, waarin de bodyguard zijn professionaliteit wil laten gelden, maar toch ervaart hoe kwetsbaar hij eigenlijk is.

Vanaf het begin worden we meegenomen in het verhaal waarin je telkens voor verrassingen komt te staan. Wie is er nog te vertrouwen? Is zijn gevoel voor zijn oude vlam nog onverminderd aanwezig en valt hij opnieuw voor haar charmes? De spanning blijft bestaan en pas helemaal op het eind wordt de ware toedracht duidelijk. En die is onvoorspelbaar.

De personages worden goed uitgediept. Langzamerhand krijgen we een goed beeld van de bodyguard. Hij gaat alleen door het leven, kent zijn eigen oude trauma’s die hij kost wat kost probeert te ontkennen, wat hem niet altijd even goed afgaat. Zijn kwetsbaarheid is niet meer te verbergen en soms laat hij zich dan ook meeslepen door zijn gevoel en verliest hij de realiteit uit het oog. Zijn filosofische inslag, die regelmatig opduikt in de citaten van Marcus Aurelius en de leer van de Samoerai, geeft een extra dimensie aan het verhaal.

De samoerai is niet alleen een spannend verhaal dat de nodige wendingen kent en de spanning tot op het laatst vasthoudt, maar ook een goed geschreven boek met een intrigerende hoofdpersoon met veel diepgang. Het is een thriller met een origineel thema waarin op het eind vast een tipje van de sluier oplicht wordt voor het tweede deel van deze serie, waarin Chris Coene weer de hoofdrol zal spelen. Een aanrader voor de liefhebbers van thrillers met een niet alledaagse hoofdpersoon."

Hannie