Schitterende recensie op Iedereenleest!

Iedereen Leest

Laat mij eens een keertje uit de kast komen ! Nee, niet die kast...mijn boekenkast natuurlijk. Want iedereen die mij tussen zowat 2008 en 2016 naar mijn meest geliefde Vlaamse auteur ooit vroeg, kreeg zonder één seconde van twijfel, de naam Bavo Dhooge zijn brein ingeblazen. De redenen hiervoor kregen ze er gratis bij : geweldige verhalen, onvergetelijke personages, schitterende humor, enz... Eén voorbeeld ? Oké dan : 'Styx' (2014), inmiddels vertaald én uitgegeven in Amerika. Trouwens, de terechte verfilming ervan staat dit jaar op de plank.

Bavo veranderde van uitgeverij, bracht het prachtige 'Sr.' uit en eerder dit jaar nog het geweldige 'De schreeuw van de sax'. Maar (gelukkig) kruipt bloed waar het niet gaan kan, en is zonet het eerste deel verschenen uit een serie over de bodyguard, Chris Coene ! Coene is bijna 50 jaar en de penopauze dringt zich op, wat op zich geen goede reclame is voor een bodyguard, werkzaam bij de Directie Bescherming van de Federale politie. En - tegen alle regels in - neemt hij, tijdens een voorgeschreven ziekteverlof, tóch een zaak aan. Want de ex van Daniël Waes, een rijke ondernemer, wordt bedreigd. De afperser, ene Franky, eist één miljoen euro van hem om het (fin de carrière) model Britt De Bie, met rust te laten. Het toeval wil dat De Bie een oude vlam is van Coene. Dus, op diens vraag, zal Coene Waes begeleiden bij de geldoverdracht. Maar die loopt mis...héél erg mis !!

Het boek begint als een oude James Bond film : een vorige zaak wordt afgewerkt. De actie zit er meteen in en we krijgen eveneens onmiddellijk zicht op de kwaaltjes van Coene als persoon. Dan begint het verhaal van de samoerai en die laat je geen seconde los. Dat kán niet eens, want Dhooge zet je voortdurend op het verkeerde been. Het zijn allen mensen van vlees en bloed die vooral het beste met zichzelf voorhebben. Chris Coene is sowieso geschapen voor een serie : informatie over hem druppelt maar mondjesmaat binnen en de lezer wil gewoon meer ! En dát er meer komt, is duidelijk : het boek eindigt met het begin van zijn volgende opdracht.

En dát heb je dus met thrillers : écht, al zou ik het willen, méér over 'De samoerai' kan ik jullie lezers niet vertellen, behalve dat Bavo eindelijk terug is, waar ik hem het liefste heb ! Dhooge is een meester...bewees dat reeds met (o.a.) zijn LA-thrillers en nu opnieuw. Dit is - sorry voor de uitdrukking - on-Vlaams goed. Dus, voor iedereen die van thrillers houdt en het niet eens was met mijn afbraak van King's 'Holly', vergeef mij en uzelf, maar laat dit kleine (250 pagina's) meesterwerk niet aan jullie voorbijgaan...want dít is 'TOP'-kwaliteit van een topschrijver.

Bavo, je weet misschien nog wel hoe teleurgesteld ik was, toen 'Styx 3' uitbleef... Het is je bij deze méér dan vergeven !!

Paul Smeyers